Portefølje
Vi investerer i selskaper hvor vi kan utgjøre en forskjell, selskaper med potensiale for vekst, og hvor Varde kan tilføre verdi fra betydelig erfaring med å hjelpe virksomheter med å skalere og vokse i nye markeder.

Glocal Green
Glocal Green har som mål å etablere en fabrikk for produksjon av biometanol og videre derivater som rDME på Øyer. Her skal biologisk avfall og restråstoff gjøres om til nye, verdifulle ressurser. Biometanol er et klimavennlig alternativ til fossile drivstoff og fungerer også som en hydrogenbærer, med bruksområder innen transport og industri. Med fokus på en sirkulær verdikjede reduserer selskapet klimagassutslipp, forhindrer metanutslipp fra forråtnelse og fremmer bærekraftig skogsdrift. Glocal Green sikter på å bli en global bidragsyter til nullutslippsløsninger når produksjonen er i gang.
Første investering gjort: Oktober 2022
Eierandel Varde i dag: 3,7 %
Styremedlem for Varde: Hans Vigstad
Ambisjoner:
Gründerne bak Glocal Green ønsker å ta en globalt ledende posisjon innenfor produksjonen av klimavennlig biometanol. De skal bidra til å fase ut fossile drivstoff og tilby en mer klimavennlig løsning for transportsektor og kjemisk industri, både til lands og til vanns. For å lykkes med etableringen på Øyer ønsket de lokale eiere som kunne engasjere seg fra start.
Folka:
Gründerne Dag Nikolai Ryste, Trond Kalstad og Johannes Håskjold har lang fartstid innen teknologi, fornybar energi og treindustri. Siden oppstart har de jobbet aktivt med å koble til seg nødvendig kompetanse både i administrasjonen og i styrerommet.
Markedet:
Glocal Green har gjort omfattende analyser av markedspotensialet og konkurransen med ammoniakk og flytende/trykksatt hydrogen. Markedet for metanol vil øke fra 100 millioner tonn i 2020 til det femdoble i 2050, og av dette vil 385 millioner tonn være biometanol og annen grønn metanol. Offentlige reguleringer og krav har siden oppstarten av selskapet satt fart på forskning rundt og etterspørselen av alternativer til fossile drivstoff.
Produkt og tjenester:
Den første produksjonsenheten er planlagt på Øyer, og skal levere 150.000 tonn biometanol årlig. Konseptet kan skaleres opp og etableres i flere geografier, og det er med det skaleringsmuligheter nasjonalt og internasjonalt. Produkt og tjenester utvikles på sirkulære prinsipp, og gjennom sine produkter skal de bidra til å fase ut fossile drivstoff og innsatsfaktorer i industrien globalt.
Les mer om Glocal Green →
Lom Bryggeri
Lom bryggeri produserer øl under merkevara Lomb. De har som mål at ølet skal ha lokal tilknytning, enten i råvarer, historie eller geografi. Gudbrandsdalen har lange tradisjoner for ølbrygging. På hver en gård ble det dyrka korn som ble tørket og malt, og det lå stor prestisje i å lage godt øl. Den prestisjen lever videre i Lom bryggeri. De har jobbet i flere år med å finne frem til lokalt korn som kan brukes til malt, og har lykkes med det. De bruker også lokale urter, bær og har kultivert en gammel humlestamme.
Investering gjort: mai 2023
Eierandel Varde: 20 %
Styremedlem for Varde: Hans Vigstad
Ambisjoner:
Lom bryggeri ønsket å vokse. For å gripe tak i mulighetene de så ønsket de å få inn mer kapital for å ta større markedsandeler raskere enn om de skulle ta alt «over langen». De ønsket også å profesjonalisere styrearbeidet.
Folka:
Gründerne Olav Grjotheim og Ola Gjeilo startet selskapet i 2016, og har bygd selskapet stein for stein med stor kunnskap og kjærlighet for bryggerifaget og produktene sine. Neste generasjon er koblet på og klare for neste løft. Det er en sterk lokal forankring og folka i bedriften har bevist at de gjennomfører på egne ambisjoner.
Markedet:
Det er en stadig økende interesse for øl fra mikrobryggerier, håndverksprodukter og lokalmat og drikke. Merkevaren og produktene er anerkjente og har en solid posisjon i markedet. Potensiale for vekst primært nasjonalt.
Produkt og tjenester:
Produktene fra Lom er unike ved at de bygger på lokale råvarer og historier. Det er også mulig å skalere opp produksjonen med dagens lokaler og organisasjon. Utvikling videre sikres ved at neste generasjon er på veg inn. Det er også gjort tiltak for bærekraftig drift gjennom utvikling og bruk av lokale råvarer og investeringer i bygg og utstyr.
Les mer om Lom Bryggeri →


Foto: Mark Cabot


Foto: GDF Media/@locteit
Værfast
Værfast ble startet av fire venner vinteren 2017. De savnet en møteplass i Ringebu på ettermiddager og kvelder, og hadde alle et brennende engasjement for sykling og opplevelser i naturen. Dette ville de kombinere til sin drømmearbeidsplass, og resultatet ble en bedrift som leverer både butikk, café, bar, guiding og arrangement. Etter hvert har de også åpnet nettbutikk og selger sport- og fritidsvarer. I tillegg til å drifte eget selskap er de engasjerte i lokalsamfunnet og bidrar til at barn og unge i området har tilgang på spennende utendørsaktiviteter.
Investering gjort: Mai 2024
Eierandel Varde: 20 %
Styremedlem for Varde: Hanne Maren Kristensen
Ambisjoner:
Værfast vil mer. De ønsker å skape flere faste og helårlige arbeidsplasser og sikre en sunn økonomisk situasjon som gjør det mulig å utvikle nye tjenester og opplevelser. For å lykkes med dette trengte de kapital men også kompetanse for å bidra til å strukturere og profesjonalisere driften.
Folka:
Julia Hamre, Kjell Arne Høyesveen, Astrid Husom Torgersen og Hans Anton Torgersen har alle et brennende engasjement for aktivitetene Værfast tilbyr. De fire vennene har skapt en kultur som gjør at opplevelsen for kundene på tur blir helt unik – du er en del av gjengen, ikke bare på tur med en guide. De er seriøse aktører og sikrer at både de og de andre guidene på laget har nødvendig kursing for å levere både kvalitet og sikkerhet til kundene.
Markedet:
Rekreasjonsnæringen består av reiseliv og fritidsboligsektor, og er Gudbrandsdalens største næring. De som har hytte i Gudbrandsdalen eller som er på besøk her trenger tilgang på mer aktiviteter hele året, og dette kan Værfast bidra til. I første omgang er det potensialet i Gudbrandsdalen som Værfast vil ta tak i.
Produkt og tjenester:
Værfast tilbyr noe særegent. De har et høyt kvalitetsfokus og bygger produktene sine på kompetanse og talent. Med dagens organisasjon og lokaler ligger skaleringspotensialet innen guiding og aktiviteter ute i natur. De er opptatte av hensynsfull og bærekraftig bruk av naturen.
Namuda
Namuda leverer en SaaS-løsning for operasjonell forbedring ved bruk av data mining og AI. Selskapet ble startet i 2023 og holder til i Lillehammer. Namuda hjelper bedrifter med å effektivisere forretningsprosesser slik at de kan redusere kostnader og øke lønnsomheten.
Første investering gjort: Februar 2025
Eierandel Varde i dag: 13 %
Styremedlem for Varde: Hanne Maren Kristensen
Ambisjoner:
Namuda har store ambisjoner både for seg selv og kundene. De har satt som mål å bidra med betydelige økonomiske og miljømessige gevinster for sine kunder, og at de skal ta en posisjon internasjonalt i løpet av 5 år.
Folka:
Arnstein Solbrekke, Jon Havrevold og Kim Rørmark har brukt flere år på idéen sin før de i de i februar 2023 bestemte seg for å satse og stiftet et felles selskap på Lillehammer. Svært kompetent team med relevant bakgrunn fra utvikling av tek selskaper, som evner å knytte til seg eksterne ressurser for å lykkes.
Markedet:
Gründerne brukte lang tid på å avdekke behovet hos målgruppen sin før de satset, og har funnet et hull i markedet som de har satt seg i posisjon for å ta. Fra start har de fokus på store industrivirksomheter i Norden, men ser potensiale for global skalering, også innen andre vertikaler.
Produkter og tjenester:
Namuda er tidlig ute i Norden på sitt felt og kan ved bruk «data mining» og kunstig intelligens kartlegge prosesser for store kunder. Systemet visualiserer en digital tvilling over hvordan aktiviteter faktisk beveger seg på tvers av avdelinger og systemer. Kunden har da mulighet til å ta grep akkurat der hvor det trengs, og det kan potensielt bety store besparelser og bedre ressursutnyttelse.
Det finnes internasjonale konkurrenter, men disse selger løsninger tilpasset de største virksomhetene i verden.





Foto: Lipro

Foto: Varde Investeringslaug
Oppatt
Oppatt har som mål å bidra til mindre sløsing med verdifulle råvarer i treindustrien, og gi nytt liv til trevirke som ellers forbrennes ved gjenvinningsstasjoner. De har utviklet standardiserte prosesser for effektiv, enkel og trygg produksjon tilpasset arbeidsinkluderingsbedrifter. Modulene som lages hos deres partnere i arbeidsinkluderingsbedrifter brukes til å bygge boder, benker og andre installasjoner for festivaler, arrangement, næringsliv og offentlig rom. Løsningene er utviklet i tett samarbeid med flere forsknings- og innovasjonsmiljøer. Forretningsmodellen er basert på sirkulære prinsipp, hvor Oppatt lager nye produkter av reste- og ombruksmaterialer, produserer på en slik måte at det blir minimalt med avfall, og lager produkter som kan brukes oppatt og oppatt.
Første investering gjort: Desember 2024
Eierandel Varde i dag: 15 %
Styremedlem for Varde: Hanne Maren Kristensen
Ambisjoner:
Oppatt har som mål å bidra til redusert sløsing med verdifulle råvarer innen trevareindustrien, og samtidig skape inkluderende arbeidsplasser og anstendig arbeid for flere. I utgangspunktet kan Oppatt etablere produksjon basert på sin modell der hvor det er tilgang på ombruksmaterialer og folk som trenger arbeid – og det er over alt. I første omgang skal virksomheten etableres på Lillehammer, og frem i tid er målet ekspansjon til andre deler av Norge, og potensielt internasjonalt.
Folka:
Gründer og primus motor Lars Thorsrud har sin bakgrunn fra verdikjeden i trevirke, og fikk fra start med seg Erik Huuse som har økonomibakgrunn. Våren 2024 ble også LPO Arkitekter med som eiere, og har engasjert seg gjennom utvikling av design, funksjoner og visualisering for Oppatt.
Markedet:
Oppatt sine kunder vil vekk fra plasttelt, utdaterte boder og uteløsninger, og ser etter mer bærekraftige alternativer. Dette kan være både festivaler, sportsarrangement, offentlige aktører og privat næringsliv, både i Norge og i utlandet, innendørs som utendørs. Oppatt kan levere på dette og samtidig muliggjøre bidrag til sosial bærekraft og samfunnsansvar for kundene.
Produkter og tjenester:
Forretningsmodellen til Oppatt er skalerbar og har en såkalt trippel bunnlinje hvor selskapet kan levere både på klima- og miljømessige forhold, sosiale forhold og økonomi gjennom en kommersiell og skalerbar modell.
Les mer om Oppatt →
ID TAG TECHNOLOGY GROUP AS (IDTAG)
IDTAG har base på Lillehammer og har mål om å skape arbeidsplasser her. IDTAG har et globalt patent som omhandler teknologi for sanntidsidentifikasjon og posisjonering av objekter ved hjelp av signaler fra sensorer som RFID, Bluetooth eller WiFi. Den unike løsningen kan lokalisere og identifisere objekter innenfor et kameras synsfelt, og kombinere dette med visuell data som bilder eller videoer.
IDTAG er en moderne QR kode som kan leses på lengre avstand.
Se mer om IDTAG i videoen til høyre →
Første investering gjort: August 2023
Eierandel Varde i dag: 1 %
Styremedlem for Varde: Hans Vigstad
Ambisjoner:
Selskapets mål er å revolusjonere måten vi identifiserer og sporer objekter på, ved bruk av banebrytende teknologi. Potensielt er dette interessant for noen av de største selskapene i verden. Mobilprodusentene er aktuelle partnere. Målet er å skape attraktive arbeidsplasser og et utviklingsmiljø på Lillehammer.
Folka:
Gründer Erik Johannessen har bakgrunn fra varehandel hvor han har jobbet med konseptutvikling, innovasjon og strategisk utvikling. Over tid har han bygd seg opp et sterkt lag av medeiere, samarbeidspartnere og rådgivere med bred kompetanse og stort nettverk.
Markedet:
Teknologien og fremtidige løsninger som patentet representerer har ubegrensede bruksområder. Det er stadig økende interesse for produkt og tjenester som handler om informasjon om objekter i sanntid.
Produkter og tjenester:
IDTAG kan levere lisenser for bruksrett av patentet, samt videreutvikling og salg av tekniske løsninger. Dette er en modell som skalerer enkelt. IDTAG har utviklet en Applikasjon som ser sensorer i skjerm, bilde eller film. De har også laget en tag/sensor, en plattform og en player som kan spille av en film med sensorer som andre kan trykke på for å få informasjon om person eller objekt.
Les mer om IDTAG →

Exit

DIGER
Les mer om DIGER →